07 novembro 2011

Orientações para uma dieta equilibrada / Guidelines for a balanced diet




" Como cada corpo e único, sempre haverá variações alimentares de acordo com necessidade de cada indivíduo.
Algumas orientações sao apropriadas para buscarmos uma maneira de comer  come equilíbrio e harmonia. Relaxar e mastigar seu alimento lentamente são as melhores dicas para melhor digestão e assimilação de seus alimentos. A mesa de jantar, não e o melhor lugar para se discutir problemas do dia-dia. Mastigar e uma parte importante da digestão. Lembre-se que seu estômago nao possui dentes, a digestão  principalmente de começa amidos, começa na boca. Comidas que sao difíceis de mastigue, como semente de gergelim, devem ser moídas antes de se comer. As frutas sao mais fáceis, enquanto carnes e outras proteínas levam muito tempo para digerir.
As melhores formas de se preparar comida são no vapor, refogadas em água, ensopadas (como sopas) ou assadas. Quando cozidas no vapor, o alimento fica eme seu estado mais natural, Mesmo os óleos de maior qualidade, tornam-se difíceis de se digerir quando aquecidos. Se o óleo for desejado, você pode usa-lo em molhos ou depois que o alimento for cozido.
Alimentos devem ser consumidos em sua totalidade, ou seja, integrais. So descasque frutas ou legumes se a casca for difícil de digerir ou se estiverem contaminados por agro tóxicos. Procure consumir alimentos orgânicos para evitas os resíduos tóxicos do processo de crescimento comercial. Para limpar bem os alimentos, , lave-os  em água salgada. Também evite alimentos irradiados ou aquecidos em microondas, se possível. As melhores panelas para se cozinhar são as de barro, vidro, ou aço inoxidável. Evite panelas de alumínio e cobre, esse metais podem facilmente intoxicar seus alimentos.
As verduras e frias que você ingere, devem seguir as estações do ano e devem ser cultivadas localmente. A natureza e sabia e tem um plano perfeito para fornecer os alimentos adequados a cada estação do ano. As frutas e verduras que ficam maduras no verão, tendem a ser refrescantes. No inverno, elas possuem qualidades mais quentes. Alem disso, deve-se comer uma grande variedade de alimentos para um bom equilíbrio.
A maioria dos legumes, deve ser pelo menos, levemente cozido, pois legumes crus tendem a ser difíceis de digerir. Alimentos crus, enfraquecem o fogo digestivo. Esta regra e particularmente perturbadora para o ciclo menstrual feminino. Como o estômago fica bem ao lado do fígado, que e responsável pelo armazenamento do sangue, uma dieta de alimentos frios e crus (como também sorvetes e iogurtes) pode gerar cólicas e perturbar o sistema digestivo da mulher durante este período. Alimentos que esfriam o estômago podem levar o sangue a ficar estagnado, e consequentemente o período menstrual pode tornar-se mais difícil.  Alimentos congelados, tais c como sorvetes e bebidas ice, são pouco saudáveis. Nem tão pouco, devemos consumir alimentos demasiado quentes que queimam a boca ou estômago.
Pare de comer antes que se sinta "cheio". Alem disso, comer antes de dormir não e uma boa idéia, deve-se comer a ultima refeição pelo menos três horas antes de ir para cama. Isto não so ira resultar  em uma melhor digestão, mas também um sono mais tranqüilo. Comer tarde também tende acumular gordura no corpo. O ideal e acordar com um bom apetite para o cafe da manha. Esta refeição, nos fornece combustível, energia para grande parte do dia.
Nozes e semente contem uma grande proporção de óleo deve ser consumido o mais fresco possível e conservados e refrigerados. A maioria das pessoas nao mastigam nozes muito bem; triturando-as em pó, fica mais fácil para se digerir.
O feijão deve ficar de molho da noite para o dia, ou pelo menos por algumas horas. Antes de cozinha-lo, descarte a água e cozinhe o feijão com água fresca. Feijão pequeno como lentilhas e ervilhas tendem a ser mais fáceis de digerir doe que os feijões grandes. Para as pessoas com digestão fraca, cozinhe os grãos com bastante água e tempo de cozimento. Use a porção de um copo de grão para dez de água.
Sempre evite alimentos altamente processados e mantenha as refeições o mais simples possível.

Bianca Omena Maximiano

TEXT IN ENGLISH

" As every body is unique, there will always be variations according to individual needs. A few guidelines are appropriate as we seek a way of eating that creates balance and harmony. Relax and slowly chew your food are the best hints for optimal digestion and assimilation. The dinner table is not a place to discuss the day's problems. Chewing is a major part of digestion. Remember, your stomach does not has teeth. Digestion, particularly of starches, begins in the mouth. Foods that are difficult to chew, such as sesame seed, should be ground before eating. Fruits digest quickly, while meats and other proteins take more time to digest.
The preferred ways of preparing food are steaming, stir frying in water, stewing (boiling, as in soups), or baking. Steaming leaves the food in its most natural state, while baking creates heat and would be best method for cold conditions. Even the best quality oil become difficult to digest when heated. So,, if oil is desired, put it after cooked.
Foods should be eaten in their wholeness, when possible. Only peel fruits or vegetables if the peel is hard to digest or contaminated with chemical sprays. Serach out organically grown foods to avoid the toxic chemical residues of commercial growing process. To clean foods throughly, one may wash them in salt water. Also avoid irradiated or microwaved foods, if possible. The best utensils for cooking in are glass, earthenware, or stainless steel. One should avoid cooking in aluminium, cooper; these metals can easily  leach into the food.
The food one eats should follow the seasons and should be grown locally. Mature has perfect plan for providing the appropriate foods in each given season. The fruits and vegetables that rippen in summer time tend to be cooling side. In winter time we wil tend toward a  more warming diet. Also, one should eat a wide variety of foods for good balance.
Most vegetables should be at least lightly cooked because raw vegetables tend to be difficult to digest. Foods should never be eaten cold because cold food put out the digestive fire, so to speak. This is particularly upsetting to the female menstrual cycle as the stomach sits right beside the liver wich is responsible for storing blood. Cooling off the stomach can lead to stagnant blood condition and difficult menstrual period. Frozen foods, such as ice cream and ice drinks, are very unhealthy. Neither should we consume foods that are so hot they burn the mouth or stomach.
It is best stop eating before becoming full. Also, eating just before sleeping is not a good idea; one should eat the last meal at least three hours before going to bed, This will not only result in better digestion, but also a more restful sleep. Late eating also tends to be stored unwanted pounds. One should wake up with  a good appetite for breakfast. This is the meal that provide us the fuel or energy for much of the day, so make breakfast nutritious meal.
Nuts and seed contain a large proportion of oil and should be eaten as fresh a s possible and kept refrigerated. Because most people  do not chew nuts well, grinding them into powder makes them easier to digest.
Beans should be soaked prior to cookinkfor ate leats a few hours; alawys discard the soaking water and cook tehm in fresh water. Small beans like lentils and peas tend to be easier to digest than large beans like lima or kidney beans. For a pesrson with particularly waek digestion, its is best to cook grains soupy with additional water and cooking time. You may also use up to ten oarts awyer per one grain.
Always avoid highly processed foods and keep meals as simple as possible. A abalnce diet would consit of the folowing on regular basis"


Whole grain: rice, millte, barley wheat, oats, corn rye, quinoa, amarth, etc...This gorup should account 40% of the diet.
Freshly preapered vegetables : dark leafy greens, cabbage, broccoli, celery, root vegetables, etc. 40% of the diet.
Fresh fruits: consumed when in season is best but generally no more than 10% of the diet.
Legumes / seed / nuts: peas, beans, tofu, peanuts, lentils, sunflower seeds, almonds, walnut, etc. This gourp will account 10-20% of the vegetarian diet and lesser portion of the meat-inclusive diet.
Animal products: dairy foods, meat, fish, poultry an eggs. they should be more than10%.
Seaweeds: nori, wakame, dulse, kombu, hiziki, and arame. This is a valable mineral source.


(Tao Nutrition).

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Quem sou eu

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Berkeley, CA, United States
Bianca Omena has been studying yoga for ten years and teaching for seven. She was initiated in Mantra Yoga Meditation from Swami Devanad Jhi Maharaj and has studied classical Hatha and Ashtanga Vinyasa Yoga. Since 2008 she has been studying Shadow Yoga with Scott Blossom, Mark Horner, Zhander Remete and Emma Balnaves. Bianca believes that yoga is a path to learn about patterns, attachments, and fears; and through a continuous practice anyone can take responsibility for their own growth and self-realization. Bianca’s classes are focused on fundamental principals of Hatha Yoga. She likes to bring awareness to the movement of vinyasa and to the energy flow of the body.

Destino

O que for a profundeza do teu ser, assim será o teu desejo.
O que for o teu desejo, assim será a sua vontade.
O que for a sua vontade, assim serão os seus atos,
o que forem os seus atos,
assim será o seu destino"